Trofeul Paul Badea 2015

Trofeul Paul Badea – 22-24 Mai 2015 – Satu Mare

Trofeul Paul Badea 2015

Campionatul Național de Rally-Raid va debuta pe 22 mai, ora 16:00, in Piata Libertății din Satu Mare, odată cu startul oficial în Trofeul Paul Badea, prima etapă organizată sub tutela Federației Române de Automobilism Sportiv.

Trofeul Paul Badea va avea în total o lungime de 360 de km, iar datorită duratei și întinderii se încadrează în ceea ce în rally-raid-ul internațional poartă numele de etapă tip baja. Numărul total al probelor speciale este de șapte și lungimea totală a acestora ajunge la 230 de km.
Înscrieriile în raliu au început deja din luna aprilie și se vor încheia pe 22 mai la ora 14:00, iar pe lângă echipaje din România la start se anunță și mașini din Italia, Polonia și Bulgaria.
În competiție sunt acceptate mașini din grupa T1 (mașini 4×4 modificate) și grupa T2 (mașini 4×4 de serie), fiecare dintre acestea având incluse clasa 1 (motoare pe benzină sub 2500 cmc), clasa 2 (motoare pe benzină peste 2500 cmc), clasa 3 (motoare diesel).
Pentru a încuraja acest sport în rândul posesorilor de mașini de teren s-a înființat și categoria Amatori. Aceștia pot concura cu mașinile 4×4 de serie, însă au nevoie de licență atât piloții cât și copiloții. Traseul pentru Amatori măsoară în total 250 de km și este format din trei probe speciale.
Startul oficial în raliu va fi dat din Piața Libertății, Satu Mare, vineri, 22 mai, la ora 16:00, echipajele pornind apoi către traseul de prolog creionat aproape de Padurea Mare, accesul se face din DN 19A (drumul care duce către vama Petea). Emanuel Gyenes, dublu câștigător al Raliului Dakar la clasa Maraton (moto) va da startul oficial în competiție, sătmăreanul neexcluzând ca în viitor să practice rally-raid și de la volan nu doar din șa.
Ovidiu Domide (A-Car, organizator): ” După o pauză de nouă ani etapa de la Satu Mare își reia locul în Campionatul Național de Rally-Raid, fiind chiar prima din cele cinci etape care se vor desfășura pe parcursul sezonului 2015. Am decis să numim etapa Trofeul Paul Badea în memoria acestui om minunat care a dispărut prematur în mai 2013. Personal am avut foarte multe de învățat lucrând sub conducerea lui ca dealer NISSAN la Satu Mare. Datorită lui am ajuns să iubesc acest brand. A construit o echipă minunată….din care am făcut și eu parte.”
Cu prilejul competiției, în Piața Libertății, din Satu Mare va fi organizat în perioada 22 – 24 mai un salon auto în aer liber. În cadrul Expo Auto vor putea fi văzute produse ale constructorilor: Toyota, Skoda, Nissan, Renault și Mercedes.
Pentru că își doresc să ofere o șansă tuturor celor care doresc să vadă ce înseamnă rally-raidul, organizatorii au creat posibilitatea ca la eveniment să participe și motociclete, atv-uri și quaduri. Acesta va fi practic un antrenament pentru concurenți, evenimentul nepunctând în clasamentul FRM.
Trofeul Paul Badea este organizat de A-Car și Club Xtreme Adventure Baia Mare cu sprijinul: Consiliului Județean Satu Mare, Primăriei Satu Mare, Serviciului Salvamont Satu Mare, CBA, ATP Exodus, Hotel Aurora, Spencer&Spancer și MB Europa.